Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Eco-news

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΛΕΙ Ψωμιάδη, για εκπτώσεις και καθυστερήσεις στην επίδοση των προστίμων σε μονάδες που γειτνιάζουν με τη λίμνη Κορώνεια, την οποία και ρύπαιναν με τα απόβλητά τους.



 Η κλήτευση του νομάρχη Θεσσαλονίκης και άλλων υπαλλήλων της νομαρχίας, από τον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος εισαγγελέα, Σ. Ζαρκαντιά, προέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με αυτό διαπιστώθηκε καθυστέρηση στον καταλογισμό προστίμων σε 17 βεβαιωμένες –από τους ελεγκτές– περιπτώσεις περιβαλλοντικών παραβάσεων, μειώσεις των προστίμων της τάξεως του 30%, ενώ την περίοδο 2004-2008, δεν επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο στις ρυπαίνουσες βιομηχανίες, βιοτεχνίες και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ στα ποτήρια και πιάτα μας «βλέπει» το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

 Αυτό είναι το συμπέρασμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Το 85% της ετήσιας παραγωγής επικίνδυνων αποβλήτων αποδίδεται σε 20 μονάδες πρωτογενούς μεταλλουργίας, παραγωγής πετρελοειδών, παραγωγής και χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Ενδεικτική της κατάστασης, όσο αφορά στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων είναι η δήλωση του Π. Μέρκου, Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, ο οποίος τόνισε ότι «καθημερινά βρίσκονται σε ΧΑΔΑ γύρω από την Αττική επικίνδυνα απόβλητα, τα οποία εναποτίθενται εκεί πολλές φορές εν γνώσει των τοπικών αρχόντων, αλλά και σε ρέματα, σε πλαγιές, ακόμη και σε βιολογικές καλλιέργειες. Έχουμε σοβαρές ενδείξεις για ξέπλυμα επικινδύνων αποβλήτων σε κοκτέϊλς καυσίμων, κάτι που αποτελεί περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα».

ΑΣΩΠΟΣ ...ΔΙΑΡΚΟΥΣ ρύπανσης.

 Αυτό διαπιστώνει σαφώς ο Δήμαρχος Οινοφύτων Γ. Θεοδωρόπουλος, στο κείμενο της προσφυγής που κατέθεσε προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, την προηγούμενη Τετάρτη, ζητώντας από την υπουργό Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ρύπανση που συνεχίζεται. Ο δήμαρχος καταλογίζει αδράνεια στην Πολιτεία, προκειμένου να επιβάλει όρους στη λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων της περιοχής, ενώ αναφέρει ότι πρόσφατες μετρήσεις κατέγραψαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου ύψους 60 mgr/lt και νικελίου 30 mgr/lt.