Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ διαλύουν το δημόσιο σύστημα

Μπορεί η πάγια απαξίωση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να είναι γνωστή, όμως πλέον ο οδοστρωτήρας δικαιωμάτων που οδηγούν ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - ΔΝΤ στοχεύει στην πλήρη εκθεμελίωση του.
της Νατάσας Κεφαλληνού




Συγκεκριμένα με βάση τα νέα μέτρα μαχαίρι μπαίνει στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, καθώς γίνονται δραστικές περικοπές των κρατικών δαπανών για την υγεία της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείου Υγείας έχει δρομολογήσει ακόμα και «λουκέτα» σε νοσοκομεία. Πληροφορίες που εξασφάλισε το Πριν αναφέρουν ότι πάνε για κλείσιμο το «Νταού Πεντέλης», η «Παμακάριστος», η πανεπιστημιακή πνευμονολογική μονάδα του «Σωτηρία», που θεωρείται Ÿασύμφορη, ενώ υπάρχουν σκέψεις να βγει στο σφυρί το «Νίμιτς».
Επίσης από τις αρχές του χρόνου δραστικές μειώσεις έχουν πραγματοποιήσει οι διευθυντές των νοσοκομείων, κατόπιν εντολής του υπουργείου, και στις εφημερίες. Παράλληλα γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είτε έχουν να πληρωθούν απ’ τον Δεκέμβρη ή έχουν πάρει στα χέρια πετσοκομμένους μισθούς. Για να γίνει κατανοητή η κατάσταση αναφέρουμε το παράδειγμα νοσηλεύτριας στο νοσοκομείο «Σωτηρία», μητέρας 4μελούς οικογένειας με 14 χρόνια δουλειάς, που της καταβλήθηκαν για το πρώτο 15μερο του Μάη μόλις 420 ευρώ. Όσο για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό: Αυτές καταρχήν παραμένουν ως έχουν, καθώς από τον Οκτώβρη προκηρύσσονται θέσεις στα νοσοκομεία αλλά δεν γίνονται προσλήψεις. Υπάρχουν δε φόβοι ότι τα κενά θα διευρυνθούν, αφού μετά την κατάθεση του ασφαλιστικού αναπτύσσεται κύμα συνταξιοδότησης νοσηλευτών και γιατρών.
Το ξεχαρβάλωμα του ΕΣΥ βιώνει στο πετσί του κάθε εργαζόμενος που έχει τηνŸ ατυχία να χρειαστεί νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό με την συνεπακόλουθη εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας τους (πολλοί ασθενείς, λίγοι γιατροί, συνεχείς εφημερίες κ.ά.) αυξάνουν τις ώρες αναμονής, την πιθανότητα ιατρικού λάθους, ενώ όπως είναι φυσικό μειώνουν την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης. Τα τεράστια κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να εξυπηρετούνται μετά από ώρες ακόμη και για τις στοιχειώδης ανάγκες τους. Συχνά οι συγγενείς γίνονται και εκείνοι Ÿνοσοκόμοι, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ωθούνται να προσλαμβάνουν αποκλειστικές, με νυχτοκάματο από 50 έως 100 ευρώ. Με δεδομένο ότι π.χ. στο νοσοκομείο «Σωτηρία» –που δεν είναι η μοναδική περίπτωση– υπάρχουν το βράδυ μόλις δύο νοσοκόμοι για να εξυπηρετήσουν 33-34 κρεβάτια γίνεται εμφανές ότι τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν αποκλειστικά χάρη στο φιλότιμο και στις ηρωικές προσπάθειες του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
Τα πράγματα δε θα γίνουν χειρότερα, όπως φαίνεται από το σχέδιο νόμου που ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας την Πέμπτη, υποστηρίζοντας ότι το Ÿφάρμακο δια πάσα νόσο είναι η ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας και η λειτουργία του ΕΣΥ βάσει ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων. Σε αδρές γραμμές το σχέδιο νόμου επεκτείνει σε μεγάλη κλίμακα τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία. Με αυτό τον τρόπο καλεί μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστων που επισκέπτεται τα νοσοκομεία (σχεδόν 20%) να πληρώσει από την τσέπη του. Επίσης ωθεί τους γιατρούς σε υπερεργασία ώστε να συγκεντρώσουν πόρους για το νοσοκομείο και να μπορεί αυτό στην ουσία να πληρώνει τις εφημερίες τους. Διευρύνει σε πρωτοφανή βαθμό τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, καθώς προβλέπει την εξάπλωση των επικουρικών εργασιών γιατρών - νοσηλευτών κ.ά. Μειώνει δραστικά το εισόδημα των γιατρών, καθώς καταργεί την έννοια της υπερωριακής εργασίας. Οι γιατροί πλέον θα πληρώνονται τις εφημερίες όχι ως υπερωρίες αλλά με ένα επίδομα εφημέρευσης. Τέλος ενσωματώνει τον κλάδο της υγείας του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και αναθέτει την ευθύνη του στην τοπική εξουσία, όπως αυτή διαμορφώνεται με τον «Καλλικράτη». Με άλλα λόγια το κράτος ξαλαφρώνει από ταŸ βαρίδια της χρηματοδότησης της υγείας, την ευθύνη της οποίας αναλαμβάνει το τοπικό κράτος, που για να τη συντηρήσει θα πιέσει ώστε τα νοσοκομεία να λειτουργούν ως επιχειρήσεις – με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος και μεγαλύτερα κέρδη.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση μεγάλες είναι οι αντιδράσεις του νοσοκομειακού κινήματος. Χαρακτηριστικά, ηρωικό αγώνα δίνουν εδώ και 15 μέρες γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Νίκαιας. Επειδή όμως το ζήτημα της δημόσιας υγείας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε αυτή αλλά όλο το λαό απαιτείται μέτωπο προάσπισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΟΕΝΓΕ έκανε κάλεσμα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία για τη διοργάνωση πορείας για την προάσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Την πρόσκληση αποδέχθηκαν η ΟΛΜΕ, το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και το ΠΑΜΕ, που θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 15/6.