Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

σχόλια στο ημιΦΩΣ

Ελαστικά ταχυδρομεία

Για να πουλήσεις πιο εύκολα κάτι, πρέπει να το καταστήσεις πρώτο προβληματικό.



 Λειτουργώντας με αυτή τη λογική όλες οι κυβερνήσεις κατάφεραν τα επί 11 χρόνια κερδοφόρα ΕΛΤΑ να τα μετατρέψουν σε μια χρεωμένη και απαξιωμένη επιχείρηση, με 37 εκατ. ευρώ έλλειμμα. Κι όμως, όλα αυτά τα χρόνια, η έλλειψη προσωπικού ήταν τεράστια, ενώ η κάλυψη των κενών γινόταν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνήθως οκτώ μηνών, είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης. Ακόμα και τις μέρες αυτές, πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας έχουν προκηρυχτεί σε πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες βέβαια κινούνται στον κόσμο της ελαστικής και φθηνής εργασίας.

Περιμένοντας το... αστικό

Όχι με το αυτοκίνητο, αλλά ούτε με το αστικό λεωφορείο δεν θα μπορούμε πια να μετακινούμαστε! Η αιφνίδια μείωση της επιδότησης της ΕΘΕΛ κατά 20% με βάση απόφαση του υπουργείου Oικονομίας είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα ούτε για την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων, ούτε καν για προμήθεια καυσίμων για την κίνηση των οχημάτων. «Kανείς δεν μένει έξω από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης», ειπώθηκε από το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο διαμήνυσε ότι τα ίδια θα... πάθουν και άλλες ΔΕΚΟ. Πώς να περιορίσει όμως η ΕΘΕΛ τέτοιου είδους «δαπάνες»; Κόβοντας τις υπερωρίες των εργαζομένων, συρρικνώνοντας δρομολόγια κι αυξάνοντας ουρές και ώρες αναμονής!

Έστριψε ο Βγενόπουλος

Με ελαφρά πηδηματάκια αλλά και με «μεγάλα στερνά λόγια», όπως μας έχει συνηθίσει, αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό ο Μ. Βγενόπουλος λίγες μέρες μετά την πρόκληση του Γ. Βαρδινογιάννη, ότι όποιος ενδιαφέρεται για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ομάδας οφείλει να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Ο επιχειρηματίας δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει το μοντέλο της Ολυμπιακής και στην πράσινη ΠΑΕ, δηλαδή να συγχωνεύσει τον ΠΑΟ με τον ΟΣΦΠ, λέγοντας «πως η ελληνική ποδοσφαιρική αγορά δεν σηκώνει δύο μεγάλες ομάδες»... Η κρίση υπερσυσσώρευσης λειτούργησε με έναν παράδοξο τρόπο και στο πολυμετοχικό «τριφύλλι», όπου η υπερσυγκέντρωση προσωπικών φιλοδοξιών αποδείχτηκε πολύ μεγάλη για να χωρέσει σε μια βαμμένη πράσινη φανέλα.

Παλιατζίδικο η Μπίλντερμπεργκ

Η κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού φαίνεται και από την παρακμή της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, που από ναυαρχίδα - πρώτο «θινκ τανκ» του παγκόσμιου καπιταλισμού έχει καταντήσει σήμερα αποκούμπι αποτυχημένων πολιτικών. Ανάμεσα στους έλληνες καλεσμένους ξεχωρίζουν τα πρωτοπαλίκαρα του Κ. Καραμανλή: Γ. Αλογοσκούφης και Γ. Παπαθανασίου. Πώς άφησαν απ’ έξω και άλλους τελειωμένους πολιτικούς, όπως τους κ.κ Παυλίδη, Ρουσόπουλο, Βουλγαράκη ή Μαντέλη μας διαφεύγει. Η ετήσια σύναξη ολοκληρώνεται σήμερα στη Βαρκελώνη, με κορυφαίο θέμα τις πιθανότητες του ευρώ να επιβιώσει και την «ελληνική τραγωδία» τέταρτη στην ατζέντα. Πέρυσι η συνάντηση έγινε στη Γλυφάδα και η ελληνική κυβέρνηση - οικονομία κατέρρευσαν μετά από λίγους μήνες. «Μήπως φέτος έρχεται η σειρά της Ισπανίας;», διερωτούνται οι Τάιμς του Λονδίνου.

ΚΚΕ καλύπτει ΑΚΕΛ

Τον... Κινέζο έκανε στέλεχος του ΚΚΕ στο Σύλλογο Υπαλλήλων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας, όταν ήρθε για συζήτηση στο ΔΣ ψήφισμα καταγγελίας της ισραηλινής σφαγής στα πλοία για τη Γάζα. Το προτεινόμενο ψήφισμα υπογράμμιζε τις ευθύνες των ΗΠΑ και της ΕΕ, της ελληνικής αλλά και της «αριστερής κυβέρνησης» της Κύπρου. Εκεί όμως «κόλλησε» το στέλεχος του ΚΚΕ, το οποίο είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με το σημείο αυτό του ψηφίσματος (και άρα να το υπερψηφίσει) γιατί το κόμμα δεν έχει ενημέρωση από την Κύπρο! Και που να έχει, αφού ο Ριζοσπάστης στις 30/5 έγραφε –μάλλον θετικά– ότι «η κυπριακή ηγεσία δεν έδωσε άδεια κατάπλου στα λιμάνια της, μετά από “εξέταση των δυσκολιών ακόμη και ζημιών που μπορεί να υποστούν τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου’’».

Καταδίκη του εμπρησμού

Αισθήματα αποτροπιασμού προκάλεσε ο θρασύτατος εμπρησμός του Εναλλακτικού Βιβλιοπωλείου, τα ξημερώματα της 1ης Ιουνίου, ένα 24ωρο περίπου μετά την αιματοβαμμένη πειρατεία του κράτους του Ισραήλ. Στην ανακοίνωση του βιβλιοπωλείου η πυρπόληση αποδίδεται σε φασιστοειδή στοιχεία των σιωνιστικών κύκλων και συνδέεται με τη σταθερή υποστήριξη των αγώνων της Παλαιστίνης από τους εκπροσώπους των εκδόσεων. Σαν πολύ δεν έχουν ξεθαρρέψει οι κάθε λογής απόγονοι των ναζί;